Το Wado Ryu ιδρύθηκε επίσημα ως στυλ καράτε από τον Hironori Ohtsuka το 1933 το κατοχύρωσε και αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητο στυλ . Wado Ryu σημαίνει η σχολή του δρόμου της Αρμονίας/Ειρήνης (wa 和  = αρμονία/ειρήνη, do 道  = δρόμος, ryu 流 = σχολή/στυλ). Ο Hironori Ohtsuka δημιούργησε τη σχολή αυτή μετά από μακρόχρονη μελέτη παραδοσιακών ιαπωνικών πολεμικών τεχνών συνδυάζοντας στοιχεία τους με δικές του καινοτομίες και κινήσεις.

Το Wado Ryu χαρακτηρίζεται κυρίως από την ταχύτητα, την εκρηκτικότητα και από τις κινήσεις/αποφυγές με το σώμα, έτσι ώστε να εκμεταλλεύεται ο εκπαιδευόμενος την αδράνεια του αντιπάλου του, εξουδετερώνοντάς τον.

Ο ιδρυτής του Wado Ryu , ως ένας από τους πρώτους δασκάλους του karate-do που ανέπτυξαν το kumite (μάχη) έδωσε μεγάλη σημασία στις τεχνικές του αγώνα, χαρακτηρίζοντας έτσι το στυλ πολύ μαχητικό.

Μια βασική αρχή του Wado Ryu είναι το λεγόμενο tai sabaki το οποίο μπορεί να μεταφραστεί ως «διαχείριση σώματος». Ουσιαστικά αναφέρεται στην ικανότητα «χειραγώγησης» του σώματος ώστε να κινείται παράλληλα και με αρμονία και όχι εναντίον του σώματος του αντιπάλου χωρίς να χρησιμοποιεί τη φυσική του δύναμη,  αποφεύγοντας άσχημους τραυματισμούς .

Σκοπός του καράτε (kara= άδειο , te= χέρι) είναι να δρα και να εκτελεί κινήσεις ο ασκούμενος χωρίς σκέψη και φόβο, όπως είναι το αγνό μυαλό του παιδιού.  Κάποτε ρώτησαν έναν Ιάπωνα δάσκαλο «τι θα κάνεις αν δεχτείς ξαφνικά μια επίθεση;» . Εκείνος απάντησε «απλά θα προχωρήσω μπροστά» , εννοώντας ότι θα χαλάσει την απόσταση και τα σχέδια κατ ’ επέκταση του αντιπάλου.

Wado Ryu ο δρόμος της ειρήνης, με πρώτο κανόνα, τη βασική αρχή του καρατε «karate ni sentenashi», δηλ. στο καράτε δεν επιτίθεσαι ποτέ πρώτος, ούτε σωματικά ούτε πνευματικά και δεν δημιουργείς ποτέ προβλήματα, όμως μαθαίνεις πώς να τα λύνεις αν χρειαστεί. Ο τρόπος είναι να μάθεις να είσαι σε αρμονία με τον εαυτό σου και τους γύρω σου.

«Το Wado Ryu δε σημαίνει να τσακώνεσαι αλλά αντίθετα σημαίνει να βρεις την εσωτερική σου γαλήνη και ηρεμία» Hironori Ohtsuka (1892-1982)