鈴木 達夫
Suzuki Tatsuo

April 27, 1928 – July 12, 2011

Στα ιαπωνικά «hanshi» σημαίνει «δάσκαλος υπόδειγμα». Ένας εξέχωνκαι σπάνιος τίτλος, ο οποίος χαρακτήριζε ιδανικά τον δάσκαλο αλλά πάνω από όλα άνθρωπο, Tatsuo Suzuki.

Ο Tatsuo Suzuki γεννήθηκε στη Yokohama της Ιαπωνίας τον Απρίλιο του 1928. Στα πρώτα σχολικά του χρόνια άρχισε να γυμνάζεται στο Kendo, ενώ η πρώτη του γνωριμία με το σύγχρονο  Karate ήρθε στα 14 του χρόνια. Ο πρώτος του δάσκαλος στο Γυμνάσιο ήταν ο Kimura ένας από τους καλύτερους μαθητές του Hironori Ohtsuka.

Μέσα στα πρώτα έξι χρόνια εξάσκησης του, του απονεμήθηκε το 3ο Dan και τρία μόλις χρόνια αργότερα του απονεμήθηκε για το εξαιρετικό θάρρος και τις ικανότητές του το 5ο Dan – το μεγαλύτερο βαθμό στο Wado καράτε τότε στην Ιαπωνία- από τον ιδρυτή του Karate-do Wado-ryu, Hironori Ohtsuka. Στην ηλικία των 45 ετών ο Ohtsuka του απένειμε το 8ο Dan και παράλληλα τιμήθηκε  με τον τίτλο του Hanshi από την Dai Nihon Budoku Kai (Ανώτατη Ιαπωνική Ομοσπονδία Πολεμικών Τεχνών).  Για πολλά χρόνια γυμναζόταν  με τον Hironori Ohtsuka και ταξίδεψε μαζί του τόσο στην ιαπωνική ενδοχώρα όσο και στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας το στυλ Wado.

Τ0 1963 επισκέφτηκε για πρώτη φορά τη Μ. Βρετανία (και άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής) μαζί με τους Arakawa και Takashima (όλοι εξέχοντες μαθητές του ιδρυτή του Wado) με σκοπό την προβολή και προώθηση του αθλήματος. Τελικά εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο το 1965 οπότε και ίδρυσε την Ομοσπονδία Wado (απευθείας υπαγόμενη στην ιαπωνική Zen Nihon Karate-do Renmei Wadokai). Με έδρα την Αγγλία και ξεπερνώντας πολλές δυσκολίες στα πρώτα μεταναστευτικά του χρόνια, προσκάλεσε πολλούς άλλους δασκάλους από την Ιαπωνία και τους έδειξε τον τρόπο διδασκαλίας στον δυτικό κόσμο και διέδωσε το Wado Ryu σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα πρωτοήρθε το 1970 .

Μέσα σε λίγα χρόνια το Karate-do Wado-ryu έγινε το πλέον δημοφιλές είδος karate στην Ευρώπη. Το 1990, μετά από τις αξεπέραστες δυσκολίες στην Ιαπωνία για κοινή αποδοχή διαδόχου του Hironori Ohtsuka, και με σκοπό να προστατεύσει το αυθεντικό Wado Ryu,  ίδρυσε την Wado International Karate-Do Federation (WIKF).

Παράλληλα με τους τίτλους στο Karate-do Wado-ryu ο Tatsuo Suzuki ήταν κάτοχος  2ο Dan στο Tenshin Koryu Bujutsu καθώς και  1o Dan στο Judo. Ο δάσκαλος Suzuki είναι επίσης μέλος της International Budo Academy (IBA) ως Επίκουρος Καθηγητής και του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του «Doctor of Philosophy» (Ph.D.) για την δια βίου ενασχόληση, το συγγραφικό έργο και τη διδασκαλία του Karate-do Wado-ryu.

Ο Hanshi Tatsuo Suzuki μετά από 70 χρόνια συνεχούς ενασχόλησης με τις παραδοσιακές Ιαπωνικές Πολεμικές Τέχνες και το Karate-do Wado-ryu, στο τέλος του 14ου Πανευρωπαικού Πρωταθλήματος Wado (Οκτώβριος 2009, Λευκωσία, Κύπρος) διόρισε  ως Chief Instructor τον επί χρόνια Βρετανό μαθητή του Jon Wicks , αφού πρώτα του απένειμε το 8ο Dan WIKF.

Ο Tatsuo Suzuki έφυγε από τη ζωή  κάνοντας προπόνηση μέχρι και την τελευταία μέρα της ζωής του, δίνοντάς μας αέναο κίνητρο για να συνεχίσουμε το έργο του.

Tatsuo Suzuki , 1928-2011